Det är mycket diskussioner just nu om så kallade ”Smarta Hem”, men vad är då detta?

 

Med ”Smarta Hem” menas att man installerar ett hemautomationsystem, även kallat "Sakernas Internet". För de flesta av oss låter detta som något tekniskt avancerat mumbo-jumbo som är så krångligt och dyrt att det inte är värt att sätta sig in i, och dessutom vanskligt att investera i då utvecklingen går så fort att produkterna man tillslut väljer att investera i redan är förlegade när man väl får dem installerade...

 

Detta har till stor del varit sant fram tills nu, men inte längre!

 

Idag finns produkter som är så prisvärda och enkla att installera att vem som helst kan börja bygga upp sitt eget smarta hem, men det gäller fortfarande att välja rätt standard om man vill ha ett framtidssäkert system.

 

Vad ska du då välja för standard för att vara säker?

 

För att vara säker på att få ett prisvärt och framtidssäkert system kan du t.ex. välja ZigBee-produkter som är certifierade av ZigBee Alliance. ZigBee är en global, öppen standard för trådlös kommunikation som stöds av nästan alla stora elektronikföretag och ZigBee Alliance är standardiseringsorganisationen för detta nätverk.

 

Jag ska inte trötta ut dig med en massa teknisk fakta i denna artikel utan jag berättar bara lite kort om hur det fungerar, och hur du på ett enkelt och prisvärt sätt kan börja att smarta till ditt hem.

 

Det som de flesta brukar vilja börja med att automatisera i hemmet är belysningen, och det är en utmärkt start!

 

Tänk om din belysning kunde välkomna dig hem med att tända upp en grundbelysning i hela huset så fort du närmar dig ytterdörren, och släcka ner all belysning när du går hemifrån. Tänk om du kunde släcka all belysning i hemmet och tända upp ytterbelysningen med ett enda knapptryck när du går och lägger dig. Och tänk om din hall-lampa kunde varna dig genom att lysa grönt på morgonen om det finns risk för regn under dagen så att du vet att du ska ta med dig ett paraply!

 

Detta, och mycket mer, kommer din belysning att kunna göra om du väljer ZigBee-uppkopplad belysning. Ett startpaket med en ZigBee-gateway och tre LED-lampor i glödlampsform med vanlig E27-lampsockel kostar ungefär 1700kr inklusive moms och detta är det enda du behöver för att komma igång. Din ZigBee-gateway blir hjärtat i anläggningen och denna kopplar du in till din vanliga nätverksrouter hemma. Inkopplingen tar bara några minuter och när du skruvat i dina LED-lampor kommer du enkelt att kunna styra dem från en app i din smartphone eller via datorn. Och det bästa utav allt: du behöver inte dra en enda kabel och du behöver inga förkunskaper!

 

När du kommit såhär långt är du redo att börja utforska möjligheterna och testa funktionerna.

 

Du kan göra olika scener i smartphone-appen, ändra färg på belysningen eller koppla ihop belysningen i vardagsrummet med din smart-tv om du har en tv som stödjer dessa funktioner. Då kan du t.ex. få din belysning att samspela med tv-bilden så att hela ditt vardagsrum skimrar i samma färger som filmen du tittar på.

 

Nästa steg i utbyggnaden av ditt smarta hem kan vara att komplettera med fler lampor, belysningsarmaturer, accentbelysning, fjärrkontroller, pekskärmar eller styrda vägguttag. Alla dessa enheter kan enkelt kopplas i samma nätverk och styras av samma app. T.ex. kan man väggmontera en iPad eller annan surfplatta centralt i huset så att man har en bra och överskådlig styrenhet som även barnen kan använda för att styra all belysning och utrustning. Sedan kan man komplettera med enkla fjärrkontroller i varje rum för att rumsvis styra belysningen.

 

Styrda vägguttag kan användas för att kunna slå av och på värmen, styra bevattningen i trädgården eller dimma din befintliga belysning som du inte vill byta ut, endast fantasin sätter gränserna. Med kaffebryggaren på ett styrt uttag kan du t.ex. göra ett scenario där belysningen sakta tonas upp på morgonen och kaffebryggaren sätts igång så att du får vakna upp till gryningsljus och nybryggt kaffe varje morgon istället för en skränande väckarklocka.

 

Det är inte gratis att automatisera hela hemmet, men du behöver inte ta hela investeringen på en gång. När du väl börjat kan du sedan komplettera med en, eller ett par nya enheter i månaden, eller helt enkelt bara välja ZigBee-certifierad elektronik när dina gamla prylar gått ur tiden och ändå ska bytas ut.

 

I ditt nya smarta hem kan du sedan koppla till larmsystem, värmesystem, vitvaror, musiksystem och mycket annat. Fördelarna med detta är många t.ex.:

 

Bekvämlighet

 

Du får full kontroll över alla enheter i ditt hem från din smartphone. Du behöver inte ens resa dig från din favoritfåtölj för att ställa in rätt belysning eller höja värmen i vardagsrummet.

 

Säkerhet

 

Låt din belysning tändas och släckas oregelbundet när du är på semester så att det ser ut som att du är hemma. Koppla in ZigBee-givare som varnar dig om det uppstår en vattenläcka eller låt ditt larmsystem koppla ihop sig med belysningen så att hela huset blinkar om inbrott detekteras och all belysning tänds upp om brand detekteras.

 

Energibesparing

 

Med ett styrsystem i hemmet kan du enkelt trimma in både belysning, värme och varmvatten m.m. så att energiförbrukningen kan hållas på en absolut miniminivå. Du kan t.ex. ställa in systemet så att alla lampor stängs av och värmepannan går i sparläge så fort du lämnar huset och åker till jobbet, för att sedan återgå till normalläge och tända upp en grundbelysning så fort du är på väg hem.

 

Nöje

 

Att automatisera hemmet är kul!

 

Tänk dig att läsa en godnattsaga på din iPad för dina barn där belysningen i barnens rum ändras tillsammans med händelserna i sagan.

 

Imponera på dina vänner genom att slå igång en app på din telefon när du har fest så att all belysning blinkar och ändrar färg i takt med musiken.

 

Låt belysningen blinka när ditt favoritlag gör mål.

 

Ordna den romantiska stämningsbelysningen så att den passar blommorna på middagsbordet, eller varför inte din partners utstyrsel.

 

Lite priser

 

Startpaket med ZigBee gateway och 3st E27 LED-lampor eller 3st Gu10 LED-spotlights, 1700kr

 

Lös E27 LED-lampa, 550kr

 

Lös Gu10 LED-spotlight, 520kr

 

Lös E27 LED-lampa med endast vitt sken, 280kr

 

2m RGB LED-strip, 790kr

 

Prydnadslampa/accentbelysning, 790kr

 

Fjärrkontroll/strömbrytare, 540kr

 

Touchfjärrkontroll med scenariostyrning och färginställningar, 2800kr

 

Styrt vägguttag, 1500kr

 

iPad, från 2300kr

 

Android surfplatta, från 500kr

GREENVENTION AB / Sjömansplan 4

 

151 38 Södertälje /  Tel: 0735029354

 

E-post: info@greenvention.se

 

Org.nr. 556836-7501